Редовното обезкосмяване и честата поява на малки, но набиващи се на очи косъмчета, е проблем, познат до болка на всяка дама. Отстраняването на космите в някои зони от женското тяло определено е нещо, с което не бива да се правят компромиси. Разнообразните методи, които днес се предлагат на пазара, могат лесно да доведат до объркване у жената кой е най-подходящ за нея. Днес ще ви запознаем отблизо с фотоепилацията като метод и възможността да се прави у дома от самите вас.

Какво знаем за фотоепилацията?

При фотоепилацията действието е базирано на принципа на селективната фототермолиза или иначе казано - избирателно се поглъща светлина от стъблото и луковицата на косъма посредством апарати, които излъчват интензивна пулсираща светлина (IPL технология) със спектър 515-1200 nm. Тази процедура се прилага във фазата на растеж на косъма, за да бъде ефективна. Към даден момент в анагенна (на активен растеж) фаза са около 20-30% от космите на човешкото тяло в различни области, а останалите са във фаза на покой, което обуславя нуждата от няколко последователни процедури на определен интервал. Технологията и приставките са така създадени, че да не допуснат термично увреждане на околната кожа. Използва се серия от светлинни филтри, осигуряващи широк спектър от дължини, което позволява да се направи правилен подбор на дължина на вълната, в зависимост от цвета на кожата и косъма (колкото по-тъмен и по-плътен е косъма, толкова по-бърз и добър е ефекта от фотоепилацията).

И тук е мястото да вмъкнем няколко думи за лазерната епилация, с което да направим ясно разграничение между двата метода за обезкосмяване. При лазерната епилация лазерните фотони биват погълнати от космените стъбла и по-точно от пигментното вещество в косъма – меланин. Загряването и получената топлинна енергия разрушават фоликула и след това е почти невъзможно да се появи нов на негово място. Може да се прилага върху тялото и лицето. Един от най-ефективните и популярни лазери на пазара е диодния лазер, който е с дължина на вълната 808 nm.

Защо да изберем фотоепилацията?

Безспорно при подлагането и на двата вида епилация се изисква постоянство и търпение за трайни резултати. Процедурите при фотоепилацията се правят по-често, тъй като технологията на работа го изисква. Най-подходящото време за фотоепилация е пролетта или края на лятото, но трябва да знаете, че кожата ви не бива да има тен. Относно трайните резултати, цифрите сочат следното: при повечето жени фотоепилацията води до трайно премахване на около 85% от окосмяването. Косъмчетата, които започват да се появяват след 9-12 месеца, в зависимост от кожата, растат по-бавно, доста по-слаби и тънки са и се премахват с един курс.

Сред най-често задаваните въпроси е: „Колко процедури са нужни за постигане на подобни резултати?“. Най-правилният отговор би бил, че при всяка жена е различно, в зависимост от индивидуалните ѝ характеристики и зоната, върху която се работи. Но ако трябва да поставим определени граници, то те ще варират в диапазон между 3 и 8 процедури за дамите и малко повече – между 10 -13, за господата.

Как да се подготвим преди процедура по обезкосмяване?

За тези, на които ще им е за първи път, ще ви дадем няколко съвета как да се подготвите, преди да се подложите на обезкосмяване посредством фотоепилация, със спазването на които ще сведете страничните ефекти и нежеланите резултати до минимум.

  • Не мажете кожата си с лосиони и кремове преди използване на фотоепилатора.
  • Нанасянето на хидратиращ крем в зоните, към които е прилагана фотоепилацията само след консултация с лекар или козметик. Кремът не трябва да съдържа спирт, етерични масла или други вещества, които могат да раздразнят кожата ви.
  • Не посещавайте солариум до около 3 седмици след всяка процедура, стриктно контролирайте излагането на слънце и задължително използвайте слънцезащитен крем с висок фактор.

Болката зависи от прага на търпимост на всяка дама, но според голяма част от жените не е болезнено, а по скоро усещането по време на процедура е за леко пощипване, като това може да се усили в по-чувствителни зони или на места, където косъмчетата са по-големи и тъмни.

Фотоепилация у дома – предимството да живеем в XXI век

Благодарение на технологичните иновации, на които се радваме днес, фотоепилацията лесно и бързо може да влезе в дома ви и по този начин да не губите излишно време и средства, посещавайки специализираните за това места. Продуктите на Silk’n за домашна употреба са изпитани от водещи дерматолози и отговарят на всички световни изисквания. Израелският бранд Silk’n е един от водещите производители на фотоепилатори на пазар, които предлагат безкомпромисно качество и висок стандарт на своите продукти.

Оставете болката и неприятните усещания в студиото и заложете на обезкосмяване в домашни условия.

За всички, за които търсенето и намирането на подходящ фотоепилатор за домашна употреба би се оказала трудна задача, предлагаме ви няколко модела, с които ще искате възможно най-бързо да се сдобиете:

Silk’n Jewel XL – компактен и лек фотоепилатор, който със своите 150 000 светлинни импулса е подходящ за третиране на цялото тяло, включително и на деликатни зони. Както вече казахме, този тип епилация не се препоръчва за кожа с естествено по-тъмен тон или за кожа с тен. По тази причина Silk’n Jewel XL разполага с вграден сензор, който измерва тена на повърхността и разрешава третиране само на подходяща по цвят кожа. Тази уникална функция ви гарантира максимална безопасност.

С най-добрия фотоепилатор за домашна употреба на пазара – Silk'n Glide Rapid – дразнещото окосмяване по цялото тяло и лицето се премахва за по-малко от 20 минути, а прецизността на уреда ще ви подсигури гладка и мека кожа. След успешно завършен курс от процедури космите по тялото ви ще намалеят с около 92%.

Silk'n Infinity Premium Smooth - елегантен комплект, включващ фотоепилатор, който благодарение на своите 500 000 импулса гарантира невероятна гладкост на лицето и тялото ви, и безжична електрическа самобръсначка, която ви позволява да обърнете внимание и на най-малките детайли.

Ефективността на фотоепилаторите Silk’n се доказва от обратната връзка на ползващите ги потребители: при 90% от тях резултати се забелязват още след втората процедура. Ефективността и безопасната употреба на фотоепилаторите за домашна употреба определено са причини, заради които да заложим на този метод за трайното отстраняване на нежеланото окосмяване.